top of page

גידול תאי פיטום  MCT -
גידול העור הנפוץ ביותר בכלבים

כתב ד"ר עופר שביט וטרינר Bvsc prêt. MRCVS

 

בקצרה

1.גידול תאי פיטום הוא הנפוץ בגידולי עור בכלבים.

2.גזעים רגישים :בוקסר פאג בוסטון טרייר וגולדן רטריוור.

3.רוב הגידולים הבודדים מוסרים בניתוח ואינם חוזרים.

4.גידולים בפנים ,בגוף,בלשון ואברים פנימיים הם ממאירים  ומגיבים  חלקית בלבד לטיפול .

5.הטיפולים לרוב סבילים, ללא תופעות לואי קשות. והתוצאה בהארכת חיים היא מרשימה.

 

תאי פיטום (mast cell) הם תאים השייכים למערכת החיסון והנמצאים ברקמות בגוף ומכילים חומרים כהיסטמין הפרין  ודומיו.

גידול תאי פיטום הוא אחד מגידולי העור הנפוצים ביותר בין כלבי המחמד ובמיוחד בגזעים של פחוסי האף כמו : בוקסר, פאג, בוסטון טרייר וגולדן רטריוור.

בהופעתו בעור הגידול יכול להיות איטי בהתפתחות (חודשים עד שנים)במצב רדום כאשר לפתע הגידול מתחיל להתפתח ולהשתנות במהירות .בצורתו המהירה הוא מופיע בפתאומיות  וצומח על פני מספר ימים מועט. 

 חלק מהגידולים האיטיים ידועים ביכולתם לשנות צורה  :לתפוח להאדים (במיוחד לאחר גירוי או מכה) ולגרום לתחושת גירוד עזה  ולאחר מספר ימים הכל נרגע והגוש חוזר למצבו הרדום הקודם.

הגידול נראה ומרגיש כתפיחה קלה ,רכה או קשה בעור או בתת עור, ללא תחושת כאב ולעיתים העור מעליו פצוע אדום ומגרד.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אבחנה 

אבחנהראשונית נעשית בבדיקת וטרינר ובשאיבת תאים מהגידול ובדיקתם במשטח , לאחר שאובחן הגידול חשוב מאוד לקבוע את חומרת ממאירותו ומסוכנותו על מנת לקבוע את הטיפול המתאים ואת סיכויי הצלחת הטיפול. 

 יש לבצע מספר בדיקות :

בדיקת דם כולל ספירה וביוכימיה , 

צילומי רנטגן חזה

בדיקת אולטרא סאונד בטן   

ושאיבת תאים מבלוטת לימפה מוגדלות

 

מדדים משפיעי סיכויי החלמה :

גזע :גזעי אף פחוס כבוקסר ,פאג ,בולדוג צרפתי ,עשויים לפתח את הגידול ביתר תדירות   אך בצורה פחות מסוכנת. (טוב)

היסטוריה :גידולים איטיים-(טוב) ,גידולים מהירים –(רע).

סימני מחלה כללית :אנורקסיה ,הקאות ,דם בצואה  - (רע).

איפיון היסטולוגי :ביופסיה הנלקחת מהגידול והקובעת  את מידת תוקפנותו ,ממאירותו ,מסוכנותו  של הגידול .

מיקום הגידול :גידולים בעורלה ,באוזן ,בפה בפנים ובאחוריים ובאברים פנימיים –(טחול כבד)תוקפניים יותר  (רע).גידולים בעור הגפיים נושאים סיכוי טוב יותר להחלמה (טוב).

 

טיפול :

הסרה כירורגית : הטיפול הנפוץ ביותר והמוצלח ביותר לגידול בודד:80% ריפוי .דורשת   גבולות רחבים מהרגיל עקב הנטיה לפתח זרועות פולשניות  (3 ס"מ מכל צד ושתי שכבות לעומק),בבדיקה היסטולוגית של הגידול  יש לבדוק שכל הגבולות "נקיים"מתאי גידול. יש גם להוציא בלוטות לימפה נגועות .ברוב המקרים זה הטיפול היחידי שניתן.

הקרנות: ניתן לגידול בודד שהסרתו לא היתה מושלמת

כימותרפיה : ניתנת במקומות בהן התגלו גרורות או המחלה הפכה לרב איברית.

באופן כללי הטיפולים אינם קשים ,חלקם בזריקות פעם בשבועיים ,וחלק מהטיפולים ניתן בכדורים בפה פעם בשלושה שבועות.תופעות הלואי אם קיימות לרוב הן מתונות .תקופות ההחלמה ארוכות  ברם לא תמיד ניתן להבטיח הצלחה.

 

מקרה החודש : גולה חולה בסרטן

 

 

 

 

 

 

 

 

 

גידול
גידול עור
גידול עור
כלב חולה סרטן

גולה כלבת בוקסר מקסימה בת 5 החלה לצלוע ברגלה הקדמית  שמאלית  בנובמבר 2008. בבדיקה  במרפאה נתגלה חור מפריש בין אצבעות רגלה. שמאוד התאים לגוף זר חודרני (שיבולת שועל).

 גולה טופלה באנטיביוטיקה אך ללא הועיל. החור המשיך להפריש, הוחלט לנתח ולהוציא את כל הנגע. לא נמצא גוף זר בניתוח והגוש המוסר  נשלח לבדיקת פתולוג. התוצאה חזרה לאחר שבוע :MCT(גידול תאי פיטום) ונקבע שהגידול  לא הוצא בשלמותו.

נערכו מספר בדיקות משלימות: בדיקת דם היתה שלילית לתאי סרטן, צילום חזה ואולטרא סאונד בטן לא הראו גרורות אך שאיבת תאים מבלוטת הלימפה המנקזת את אזור הגידול הראתה תסנין תאים סרטניים. 

לבעלים ניתנו מספר אפשרויות טיפול : חזרה על הניתוח בהסרה ראדיקלית שהצריכה הסרת אצבע אחת או שתיים והמשך בטיפול כימותרפי. הבעלים העדיפו את אופציית הכימותרפיה בלבד.

גולה טופלה בוינבלסטין זריקה תוך ורידית פעם בשבוע 4 פעמים  ואחה"כ כל שבועיים 4 פעמים נוספות וכן בכדורי פרדניזון כל יום  מינון יורד על פני 16 שבועות.

גולה עברה את הטיפולים עם מעט מאוד תופעות לואי ,בעיקר חולשה יום לאחר יום טיפול ושלשולים ארעיים לעיתים רחוקות .

גולה חזרה לחיים רגילים עד שביולי (כ3 חדשים לאחר סיום הטיפול) חזרו  סימני  הגידול בין האצבעות :האזור היה אדום מגורה והטריד את גולה שליקקה אותו ללא הרף. בדיקה ציטולוגית אישרה את החשש   הגידול שב להתפשט. 

גולה נותחה (בחוות דעת) ואצבעה הוסרה עם הגידול .

שוב הוחל טיפול כימותרפי ,הפעם כדור בבליעה לפה  (לומוסטין)אחת ל 3 שבועות. גם הפעם גולה עברה את הטיפולים עם תופעות לוואי מועטות ביותר אם בכלל.

ב 13/12/2009   קיבלה גולה את הטיפול הכימותרפי האחרון ומאז היא מוגדרת כ"נקיה".ללא סימני מחלה. בשבוע שעבר  (15  חודש לאחר האיבחון הראשוני) היא חוסנה נגד תולעת הפארק וכלבת ונראתה מלאת  שמחת חיים .

כולנו מחזיקים לה אצבעות  ועוקבים אחריה באהבה גדולה . 

bottom of page